אחרי שהמפעלים האירופים לעונה זו התסיימו, בליגות הכדורסל הגדולות של אירופה מתפנים כעת לסדרות חצי הגמר והגמר שלהן. בספרד, באסקוניה, ולנסיה, מלאגה וריאל מדריד נאבקות על האליפות, ביוון סדרת הגמר היא בין אולימפיאקוס לפנאתינייקוס כצפוי ובטורקיה בשיקטאש ופנרבחצ'ה רק מחכות להיפגש בגמר.
ספרד:
באסקוניה – ולנסיה (1:0 לולנסיה בסדרה):
הסדרה הראשונה שיצאה לדרך בחצי גמר הפלייאוף בספרד היא הסדרה שבין סאסקי באסקוניה לבין ולנסיה. ולנסיה ובאסקוניה סיימו צמודות את העונה הסדירה, כאשר האחרונה סיימה במקום השני עם 46 נקודות ו-ולנסיה סיימה במקום השלישי עם 46 נקודות גם היא. ולנסיה קיבלה לשלב רבע הגמר של הפלייאוף את ברצלונה ההולכת ודועכת. אחרי ניצחון בהפרש של 22 נקודות במשחק הראשון, ולנסיה הפסידה במשחק השני בביתה של ברצלונה, אך ידעה לחזור לעצמה ולנצח במשחק השלישי והמכריע בתוצאה 67:64 ושלחה את קבוצתו של ברצוקאס הביתה, שלאחר ההפסד לקח אחריות על הכישלון והודיע על התפטרותו. באסקוניה קיבלה יריבה נוחה באופן יחסי, אך נאלצה לנצח את הסדרה בשלושה משחקים. כמו במקרה של ולנסיה, גם באסקוניה לא התקשתה במשחק הראשון וניצחה את גראן קאנריה בתוצאה 71:59. אלא שבמשחק השני "גראנקה" הביאה ניצחון גדול משל עצמה בדמות 94:79 וקבעה שהסדרה הולכת לשלושה משחקים. במשחק השלישי והמכריע באסקוניה ניצחה אחרי דרמה גדולה והעפילה לחצי הגמר. באסקוניה אירחה את המשחק הראשון, שלאורך כל 40 הדקות היה צמוד. בסופו של דבר מי שניצחה זו ולנסיה אחרי 83:82 דרמטי במיוחד ו-ולנסיה גונבת לבאסקוניה את הביתיות. מי שלהט במשחק היה פרננדו סן אמטריו שקלע 24 נקודות וקטף 7 ריבאונדים. מנגד, שיין לארקין הציג גם הוא הופעה יוצאת מן הכלל אחרי שקלע 17 נקודות ומסר 8 אסיסטים במדד 25.
לאן מועדות פניה של הסדרה?
כמובן שאיבוד יתרון הביתיות של סאסקי באסקוניה הוא קריטי ועלול לעלות לבאסקים ביוקר. ולנסיה צריכה לדעת לנצל את ההזדמנות ולנצח במשחק השני שייערך בביתה. לאחר המשחק הראשן מי שמסתמנת כפייבוריטית לעלייה לגמר הנחשק היא ולנסיה.
ריאל מדריד – אוניקאחה מלאגה (1:0 לריאל מדריד בסדרה):
ריאל מדריד, שסיימה רק במקום הרביעי ביורוליג, סיימה את העונה הסדירה במקום הראשון, בפער של ארבע נקודות על באסקוניה ו-ולנסיה מהמקום השני והשלישי. בשל כך שהיא סיימה במקום הראשון, ריאל פגשה ברבע גמר הפלייאוף את הקבוצה מהמקום השמיני – אנדורה. כמו ולנסיה ובאסקוניה, גם ריאל נקלעה לסדרה של שלושה משחקים. את המשחק הראשון היא ניצחה בפער של 31 נקודות, דבר שהקנה לבלאנקוס תחושה שהסדרה הזו תהיה קלה. אך אנדורה רצתה לשבש לריאל את התכניות והצליחה להלחיץ אותה עם ניצחון ביתי במשחק השני (89:77). במשחק השלישי ריאל פתחה חזק ועלתה ליתרון מוקדם. אנדורה לא עשתה חיים קלים לקבוצה של לאסו, אך בסופו של דבר יול וחבריו גברו על יריבתם והעפילו לחצי הגמר. מי שתתמודד מול ריאל מדריד על המקום בגמר הפלייאוף הספרדי תהיה מלאגה. בדיוק כמו שלוש הקבוצות האחרות בחצי הגמר, גם מלאגה ניצחה את המשחק הראשון בסדרה מול איברוסטאר טנריפה, הפסידה בשני וניצחה את טנריפה במשחק המכריע 71:61, ניצחון ששלח אותה לחצי גמר הפלייאוף מול ריאל מדריד. המשחק הראשון בסדרת חצי הגמר הסתיים בניצחון של ריאל מדריד בתוצאה 71:68. יול כיכב עם 28 נקודות.
לאן מועדות פניה של הסדרה?
ריאל מדריד היא ללא ספק הפייבוריטית לעלייה לגמר ולזכייה בתואר מבין ארבעת הקבוצות בחצי הגמר של הפלייאוף. ריאל צריכה להשלים את העלייה לגמר על חשבונה של מלאגה אחרי שלושה משחקים.
יוון:
אולימפיאקוס – פנאתנייקוס (1:0 לאולימפיאקוס בסדרה):
באופן לא כל כך מפתיע, שתי האימפריות של הכדורסל היווני נפגשות, שוב, בסדרת הגמר של הפלייאוף. המשחק הראשון בסדרה שנערך באולמה הביתי של אולימפיאקוס, "היכל השלום והאחווה" בפיראוס, הסתיים בניצחון ביתי 63:58 לאדומים. ספאנוליס הוביל את קבוצתו לניצחון במשחק הראשון אחרי שרשם דאבל-דאבל (11 נקודות ו-10 אסיסטים) במשחק. מי שבלט אצל יריבתה של אולימפיאקוס, פנאתינייקוס, היה קלבין ריברס שקלע 16 נקודות, אך הופעתו המרשימה לא עזרה לירוקים לנצח את יריבתה המרה. פנאתנייקוס סיימה את העונה הסדירה של הליגה במקום הראשון, כשמתחתיה, במקום השני, ניצבה אולימפיאקוס. שתי הקבוצות סיימו את העונה בשוויון נקודות, אך יחס הסלים של פאו היה טוב יותר מזה של אולימפיאקוס. במסגרת הליגה היוונית, הקבוצות נפגשו פעמיים ובכל מפגש קבוצת הבית יצאה עם ידה על העליונה. אולימפיאקוס ניצחה במשחק הראשון, ופנאתינייקוס ניצחה ב-"אואקה" אחרי 72:59 גדול. לפי חוקי הפלייאוף, הקבוצות שמסיימות בשני המקומות הראשונים, מתחילות את המסע לתואר מחצי הגמר. אולימפיאקוס לא התקשתה במיוחד בשלב חצי הגמר כאשר היא חלפה על פניה של אריס עם 3:0 חלק. אולימפיאקוס ניצחה בתוצאות 84:54, 84:77 ו-79:65 בדרך לעלייה לגמר הפלייאוף בפעם ה-12 ברציפות. פנאתינייקוס לעומתה, התקשתה מעט בסדרה מול א.א.ק אתונה. פאו ניצחה במשחק הראשון די בקלות, אך במשחק השני היא הפסידה בביתה של א.א.ק בהפרש נקודה אחת בלבד, מה ששלח את הסדרה לארבעה משחקים לפחות. את המשחק השלישי בסדרה היא ניצחה בתוצאה 81:72 ובמשחק הרביעי היא סגרה סיפור עם 105:67 מוחץ על א.א.ק שנשלחה למשחקים על המקום השלישי.
לאן מועדות פניה של הסדרה?
אולימפיאקוס, שזכתה בליגה המקומית בשנתיים האחרונות, מסתמנת כפייבוריטית לזכייה גם העונה. בנוסף, הצלחתה של אולימפיאקוס בעונה זו מתאפיינת גם בעלייה לגמר היורוליג, למרות ההפסד המאכזב בו לפנרבחצ'ה. למרות שלפלייאוף ולדרבי חוקים משלו, אני נוטה לומר שאולימפיאקוס היא זו שתהיה האלופה לעונת 2016/17, ותניף את התואר בפעם ה-13 בתולדותיה.
א.א.ק אתונה – אריס סלוניקי (2:0 ל-א.א.ק בסדרה):
בסדרה על המקום השלישי נפגשות א.א.ק אתונה ואריס סלוניקי. א.א.ק סיימה את העונה הסדירה במקום השלישי, ובשלב רבע הגמר פגשה את א.ג.ו רת'ימנו מהאי כרתים. א.א.ק לא התקשתה מול רת'ימנו וניצחה אותה 2:0 בדרך למפגש עם פנאתינייקוס בחצי הגמר, שכאמור הסתיים בניצחון 3:1 של פאו. אריס סלוניקי סיימה במקום הרביעי, ובשלב רבע הגמר של הפלייאוף היא פגשה לדרבי רותח את פאוק סלוניקי. ביציעים הקרב היה די שוויוני, אך על הפרקט אריס היא זו שניצחה די בקלות ועלתה גם היא לחצי הגמר, שם היא הודחה ע"י אולימפיאקוס. שתי הקבוצות הן בעלות היסטוריה מפוארת שלא נופלת מזו של אולימפיאקוס. אריס זכתה בליגה 10 פעמים, בעוד ש-א.א.ק הניפה אותו 8 פעמים כשהפעם האחרונה הייתה אי שם בעונת 2001/02. אריס סלוניקי שכחה גם היא את התחושה של להיות קבוצת הכדורסל המובילה ביוון, זאת אחרי שהאליפות האחרונה שלה הייתה רק בעונת 1990/91. המשחק הראשון בסדרת המלחמה על המקום השלישי נערך בביתה של א.א.ק, שניצלה את יתרון הביתיות וניצחה בתוצאה 90:74, הודות להופעה נהדרת של מילאן מילוסביץ' שקלע 16 נקודות וקטף 12 ריבאונדים. מנגד הופעת ענק של ג'יאנקוביטס לא עזרה לאריס. במשחק השני א.א.ק ניצחה בביתה של אריס (91:85), וכעת נמצאת במצב שהיא רחוקה ניצחון אחד בלבד מניצחון בסדרה כולה ומהמקום השלישי בסיומה של עונת 2016/17.
לאן מועדות פניה של הסדרה?
בסדרות מן הסוג הזה, קשה מאוד להכריע את זהות המנצחת טרם הסדרה מסתיימת. מצד אחד אריס מסתפקת בזר אחד בלבד אך המקומיים בהובלתו של ג'יאנקוביטס עושים את העבודה. מולה עומדת א.א.ק לה יש סגל עמוק ואיכותי יותר. אם אהיה חייב להמר, אלך על חמישה משחקים בסדרה שבסופם א.א.ק היא זו שתסיים במקום השלישי.
טורקיה:
בשיקטאש – אנדולו אפס (1:0 לבשיקטאש בסדרה):
בטורקיה, יש כאלה שיגידו שסדרות חצי הגמר הן לפרוטוקול בלבד. אחרי שניצחה את גזיאנטפ ברבע הגמר, בשיקטאש פוגשת בסדרת חצי הגמר את אנדולו אפס של טיילר האניקט מיודענו. בשיקטאש פתחה את הסדרה בדיוק כפי שהיא רצתה, עם ניצחון קל 90:71 על אנדולו. מי שכיכבו בניצחון הגדול של בשיקטאש היו בעיקר ארקן וייסלוגלו ודי ג'יי סטרוברי. הטורקי קלע 11 נקודות, מסר 3 אסיסטים והוריד 8 ריבאונדים והוכתר לאיש המשחק. הרכז האמריקאי קלע 22 נקודות בדרך לניצחון במשחק הראשון. יתרון הביתיות של בשיקטאש מעניק לה ביטחון רב ובמשחק השני (יום חמישי) היא תוכל לסגור סיפור לעלות לגמר הפלייאוף, אחרי שנעדרה ממנו בארבע העונות האחרונות. לכוכב הגדול של בשיקטאש, ארל קלארק מצפה מאצ' אפ מסקרן גם במשחק השני מול דריק בראון של אנדולו. שתי הקבוצות נפגשו פעמיים בעונה הסדירה. אנדולו ניצחה משחק אחד, ובשיקטאש גברה על אנדולו בהתמודדות השנייה בין הקבוצות העונה.
לאן מועדות פניה של הסדרה?
אנדולו, שבשתי העונות האחרונות סיימה כפיינסליטית בלבד, נכון לעכשיו בדרך להדחה כבר בשלב חצי הגמר, מפני שעל הנייר בשיקטאש היא זו שפייבוריטית להעפיל לגמר ולפגוש את פנרבחצ'ה. בשיקטאש צריכה ויכולה להעפיל לגמר הפלייאוף כבר ביום חמישי כאשר היא תארח את המשחק השני בסדרת חצי הגמר.
פנרבחצ'ה – דרושפאקה (1:0 לפנרבחצ'ה בסדרה):
אלופת היורוליג והטוענת לכתר הבלתי מעורערת, פנרבחצ'ה, סיימה את העונה הסדירה של הליגה הטורקית במקום הראשון כשהיא מוליכה בארבע נקודות על בשיקטאש השנייה. פנרבחצ'ה רושמת לעצמה עונה חלומית, שכאמור כוללת זכייה לראשונה בהיסטוריה ביורוליג וסיכוי גדול מאוד להעפלה שנייה ברציפות לגמר הפלייאוף בטורקיה. טופאש בורסה נפלה קורבן למכונה המשומנת של פנרבחצ'ה והפסידה לה 2:0 בסדרת רבע הגמר. קבוצתו של דייויד, דרושפאקה, הדיחה ברבע הגמר את באנביט אחרי שניצחה גם היא 2:0, 72:67 ביתי וניצחון 74:70 במשחק החוץ מול באנביט. סדרת חצי הגמר בין פנרבחצ'ה לדרושפאקה נפתחה בניצחון של האלופה, פנרבחצ'ה. פנר ניצחה את דרושפאקה בתוצאה 94:72 וצריכה עוד ניצחון אחד בלבד כדי להבטיח את עלייתה לגמר הפלייאוף, בתקווה להמשיך את המסע לזכייה שנייה ברציפות בתואר האליפות הטורקית. פנרבחצ'ה מעמידה סוללת כוכבים רצינית הכוללת שחקנים כמו בוגדנוביץ', בובי דיקסון (בעל האזרחות הטורקית תחת השם עלי מוחמד) ו-וסלי.
לאן מועדות פניה של הסדרה?
קבוצתו של אוברדוביץ' היא מהחזקות והיציבות ביותר באירופה ועובדה זו ניכרת בזכייה ביורוליג ובעקביות הנהדרת בליגה הטורקית. יחסי הכוחות בין פנרבחצ'ה לדרושפאקה הם לא מאוזנים, לכן ניצחון של פנר כבר ביום חמישי שיביא לעלייה לגמר נשמע בהחלט אפשרי.