לקראת יום השואה והגבורה שיחול היום (רביעי) בערב, נשמע עוד סיפורים מהניצולים שעדיין חיים וסיפורים על חסידי אומות עולם שעזרו ליהודים בתקופה החשוכה ביותר של העם היהודי בגלות. החסיד שנדבר עליו אולי לא מוכר לרובנו והוא לא הציל מאות יהודים, אבל כמו שאומר הפסוק: " כל המציל נפש אחת בישראל כאילו הציל עולם ומלואו" וקוראים לו בלה סטולר.
אז מי זה בלה סטולר אתם שואלים ומה היה פועלו?
בלה סטולר היה עיתונאי ספורט בכיר שהתמצא בענפי האגרוף והשחייה בעיתון הרשמי של הונגריה, " נמזטי ספורט". הוא נולד בשנת 1917 בהונגריה ולא חשב לעצמו שיגיע למעמד של עיתונאי ספורט מהרמות הגבוהות וכאשר סיים את לימודיו בתיכון הלך ללימודים אקדמאים ומשם התקדם להיות פקיד בבנק.
סיפור קבלתו לעיתון היה מקרי בהחלט לאחר שזכה בתחרות הכתיבה של הונגריה.
הקשר של סטולר ליהודים התחיל בשנות ה-30, כאשר התחברו למספר יהודים בניהם בני הזוג דיאק עליהם נדבר בהמשך. בשנת 1943 גויס סטולר לצבא ההונגרי בתור סגן והעביר את שירותו במטה משרד ההגנה של הצבא ההונגרי, סטולר ניצל את מעמדו על מנת לעזור לחבריו היהודיים שנרדפים על ידי הנאצים ועזר ליהודים שהיו בקירבת משפחת דיאק לשנות את זהותם ולחיות בבטיחות בהונגריה. חלק ממשפחת דיאק החביא סטולר בדירתו ולחלק נוסף עזר ב-ליצור להם זהות "חדשה". בשנת 1944 הגיעו מים עד נפש לבלה סטולר והוא הקים קבוצת התנגדות שהייתה חלק מתנועת ההתנגדות של אנדרה ז'ילינסקי שעיקר מטרתה היה להילחם נגד הגרמנים הפולשים, ויותר מכך – נגד כוחות צלב החץ ההונגריים. סטולר דאג לחימוש קבוצתו והשיג לקבוצתו שהייתה מורכבת ממשפחת דיאק ועוד כמה יהודים שנמלטו מהמחנות בהונגריה או שערקו מהצבא, נשק צבאי, מזון ודירה ברחוב קלוטילד 22 שבעיר בודפשט. בסופו של דבר כוחות צלב החץ ההונגריים שרדפו אחר סטולר קיבלו מידע על מיקומו של סטולר על ידי מלשין והם הגיעו בתאריך ה-25 בדצמבר 1944 לדירת המחבוא של סטולר וקבוצתו שחלק הצליחו להימלט וסטולר ואנשיו שנשארו להעלים ראיות מתו בסופו של דבר וכל זה שהוא רק בן 27 בלבד. משפחת דיאק אותה הציל שרדה ברובה את השואה בסופו של דבר והקימו חיים חדשים.
סטולר התקבל לעיתון בשנת 1940 כאשר היה בן 23 בלבד והספיק להיות בו מספר שנים עד שנפטר. בשנת 2003, 59 שנים לאחר מותו של סטולר, הכיר מוזיאון יד ושם בבלה סטולר כחסיד אומות עולם.
"יהי זכרו ברוך