יוחנן וולך מגדול הבלמים בישראל חוגג יום-הולדת 72.
יוחנן וולך נולד ב-14.5.1945 בקריית ביאליק. בגיל 13 עבר וולך עם משפחתו לחיפה והחל במקביל לשחק בקבוצת הנוער של מכבי קריית ביאליק. וולך השתלב בקבוצת הבוגרים כבר בהיותו בן 16 ושיחק בשורותיה כשלוש שנים. הוא התגייס לצה"ל כלוחם בנח"ל וזכה עם נבחרת הכדורגל של החטיבה באליפות צה"ל בשנת 1965. הזכייה הזניקה את קריירת הכדורגל של וולך, וכבר באותה שנה הצטרף לקבוצת הכדורגל של הפועל חיפה. שנה לאחר מכן, בשנת 1966, זכו וולך והפועל חיפה בגביע המדינה.
גובהו וממדי גופו שבאותה תקופה נחשבו לחריגים וגדולים במיוחד זיכו את וולך בכינוי ה"טנק" והביאו את מאמנו להציבו בתפקיד החלוץ. על אף שבשנת 1967 כבש את שער הניצחון בדרבי (1:0) מול מכבי חיפה, יוחנן לא אהב את התפקיד, ומאמנו הבא, מייק דה יונג ההולנדי העביר אותו לתפקיד הבלם, אותה עמדה שהפכה אותו לאגדה בכדורגל הישראלי. תוך זמן קצר הפך לשחקן מפתח בהפועל חיפה והצטיין במשחקים רבים. ב-1969 זומן על ידי מאמן הנבחרת עמנואל שפר להיות שותף בטורניר ההעפלה לגמר הגביע העולמי במקסיקו 70. שנה לאחר מכן זומן וולך לנבחרת ישראל והיה שותף להישג הגדול ביותר של נבחרת ישראל: השתתפות במונדיאל 70' ורשם במדיה 12 הופעות.
ב-1974 זכה עם הפועל חיפה פעם נוספת בגביע המדינה. עקב הצטיינותו בליגה זומן על ידי הפועל באר שבע ומכבי תל אביב כשחקן חיזוק במפעלים האירופיים בשנת 1976.
ב-1977 זיהה וולך בעיות ניהוליות במועצת הפועלים. וולך התריע בפני ראשי הפועל כי הם עומדים בפני קריסה, וביקש לנהל את הקבוצה יחד עם אנגלנדר. המועצה סירבה להצעה והשניים נאלצו לעזוב את הפועל חיפה ולעבור לשחק בשורותיה של היריבה העירונית מכבי חיפה. עד לעזיבתו, וולך השלים שלוש עשרה עונות במדי הפועל חיפה והיה אחד משחקני ההגנה החשובים ביותר של הקבוצה. וולך ואנגלנדר נחשבו בעיני אוהדים רבים לסמלים המובהקים של הפועל חיפה והכדורגל הישראלי וזכה על כך יחד עם אנגלנדר לטקס הוקרה מרגש לכבודם ב2012 מהפועל חיפה. בדיעבד, הסתבר, כי וולך ראה את הנולד, לאחר שבשנת 1981 התפרקה הפועל חיפה הן קבוצתית (ירדה לראשונה בתולדותיה לליגה השנייה) והן פיננסית.
לאחר המעבר למכבי חיפה וולך שיחק בשורותיה במשך כשנתיים לפני שפרש מכדורגל מקצועי בשנת 1979.
מיד לאחר פרישתו ממשחק פעיל, קיבל וולך את ניהול המועדון בהתנדבות מלאה במחלקת הכדורגל של מכבי חיפה, ובמקביל, המשיך לעבוד וולך בחברת הספנות צים. במהלך תקופתו כמנהל, זכתה מכבי חיפה בשתי האליפויות הראשונות שלה, ב-1984 וב-1985 והצלחה באירופה. כמו כן, לאחר שהיה אחראי להדחתו של ג'ק מנסל, דחף להחתמתו של שלמה שרף ומנע שחרורם של שחקני מפתח רבים, ביניהם אבי רן ורוני רוזנטל, כאשר הוא דחף להשקיע בנוער ולהתבסס על כמה שיותר שחקני בית צעירים. וולך נחשב לנדבך המרכזי להפיכת המועדון לאחד המובילים בכדורגל תוך החדרת דפוסי ניהול מקצועיים ונחשב ל"מוח המקצועי" מאחורי בניית הקבוצה
מכבי והפועל חיפה הציעו לוולך להצטרף לשורותיהם. בסופו של דבר, למרות התפקיד שהוצע לו על ידי אנגלנדר להחליפו כיו"ר הפועל חיפה, וולך בחר להשתלב מחדש בהנהלת מכבי חיפה כחבר הנהלה וגזבר הקבוצה, ונציגה של מכבי חיפה בהתאחדות לכדורגל. תקופת ניהולו של וולך נמשכה בין 1990–1993, ובמהלכה זכתה מכבי פעם אחת באליפות המדינה (1991), ופעמיים בגביע המדינה (1991, 1993) וביניהם דאבל. באותו הזמן וולך גם שימש כחבר הנהלת ההתאחדות לכדורגל. בשלהי 1993, עזב את הנהלת מועדון הכדורגל. שנה לאחר מכן, הצטרף וולך לאגודת מכבי חיפה כחבר הנהלה. בשנת 1998 הוא נבחר ליו"ר קבוצת הכדורסל. בין השנים 1998–2002 שימש כחבר הנהלת איגוד הכדורסל. ב-1998 התמנה לגזבר מכבי חיפה ומ"מ יו"ר ובשנת 1999 נבחר ליושב ראש האגודה וחבר נאמני מכבי חיפה. במקביל לעיסוקו כעסקן ספורט, וולך שימש שנים רבות פרשן בתוכנית הרדיו שירים ושערים ועיתונאי ספורט. בין היתר, שימש וולך גם כפרשן הספורט הבכיר של המקומונים "קול חיפה" ו-"כותרת חיפה". הוא משמש כיום חבר ועדת חינוך והסברה מטעם ההתאחדות לכדורגל.
לסיום נאחל ליוחנן וולך המון מזל טוב, בריאות ושכן ירבו כמותו! יוחנן וולך מעבר להיותו איש ספורט דגול ומחונן מדובר גם באישיות גדולה ומהפכן ובמהלך הקריירה שלו נקט בהרבה צעדים המעידים על גדולתו הן כאדם (ההתעקשות שלו לקחת חלק בפעילותו הצבאית ולתרום למדינה) והן כספורטאי (המאבק בשחיתויות בכדורגל). אז שוב מזל טוב יוחנן ליום הולדתך ה-72 מכל צוות JSPORT!