לילך אסולין נולדה בשנת 1972 למשפחה חובבת כדורגל. אביה הוא שופט הכדורגל יעקב אסולין, אחיה הצעיר אוהד גם הוא שופט כדורגל ובנוסף, שני אחים נוספים של לילך מאמנים במחלקות נוער ובליגות הנמוכות.
אסולין החלה את דרכה בתחום השיפוט כבר בגיל 16 ובשנת 1989 החלה לשפוט במשחקי בוגרים בליגות הנמוכות. בשנת 1998 זכתה בתג הבינלאומי, שאפשר לה לשפוט במשחקים רשמיים בחו"ל. אסולין פרשה מתחום השיפוט בשנת 2002, אך חמש שנים לאחר מכן חזרה לשפוט. היא הגיעה לשיא בשנת 2009 לאחר ששפטה במסגרת גביע המדינה משחק בין בני יהודה למכבי חיפה ובשנת 2012 שפטה לראשונה בחייה משחק במסגרת ליגת העל בין עירוני קריית שמונה לבין מ.ס אשדוד ולאחר מכן שפטה משחק נוסף במסגרת ליגת העל בין הפועל פתח תקווה לבין הפועל ראשון לציון.
פרויקט יום האישה הבינלאומי שלנו מסתיים עם פורצת הדרך הכי גדולה בתחום הכדורגל – שופטת העבר לילך אסולין שכבשה כמעט כל פסגה אפשרית בכדורגל הישראלי, אך נתקלה בלא מעט קשיים בדרך. אלעד בהר תפס אותה לשיחה שבה היא דיברה על הכל, והיה לה הרבה מה להגיד. ריאיון.
"היי לילך, מה שלומך ?"
"שלומי מצוין, תודה"
"מה עושה בימים אלה ? "
"כיום אני מורה לנהיגה ומגדלת את הילד האהוב שלי, אני כמובן ממשיכה לעסוק בכדורגל, אני מנהלת קורס לשופטות שבו אני מנסה להדריך ולכוון את הדור הצעיר. מקווה ומאמינה שנראה תוצאות בקרוב"
"מהן הסיבות שגרמו לך לרצות להיות שופטת כדורגל ? הסיבה היא האהבה לענף ? הרצון לשמש כסמכות שיפוט ? או שמא סיבה אחרת ?"
"מגיל קטן אהבתי והבנתי כדורגל, הייתי נוסעת עם אבא שלי לטורנירים שהוא אירגן ולמעשה הוא היה זה שסוג של דחף אותי לתחום"
"בעיניי רבים את סוג של חלוצה בתחום השיפוט, את גם מרגישה שאת כזאת ?"
"האמת שכן כי אני השופטת הראשונה ששפטה בליגת העל, לצערי לפניי לא היו שופטות כדורגל ואני שמחה וגאה שפרצתי את הדרך עבור שופטות אחרות"
"המקצוע לא מניב הכנסה גבוהה מדי. מה גרם לך בכל זאת להישאר בתחום ?"
"בהתחלה באמת לא הרווחתי יותר מדי ממשחקים, קיבלתי סוג של "דמי כיס" אבל לאט לאט ככל שהתקדמתי התחלתי להרוויח יותר. בליגת העל כבר הרווחתי סכומים מכובדים יותר. בכל אופן, לא חלמתי להיות שופטת בגלל הכסף/הפרסום אלא אך ורק בגלל האהבה לכדורגל ולמקצוע"
"מה את חושבת על היחס של התקשורת כלפייך ?"
"התקשורת פרגנה לי מאוד, הייתי השופטת הראשונה בליגת העל אז היה הרבה באז סביבי. עם זאת אני חייבת לומר שבתחילת הקריירה כשהייתי צריכה את הבמה אף אחד לא דיבר עליי, שפטתי במשך שנים בליגות הנמוכות בהצלחה רבה, ואף אחד לא טרח להזכיר את זה"
"יש לא מעט רמיזות סביב קומבינות באיגוד השופטים. בתור אחת שחוותה את התחום מקרוב, איך את רואה את הדברים ?"
"בניתי את השם שלי דרך עבודה קשה והתמדה והצלחתי בזכות עצמי. אני לא יודעת אם יש פרוטקציות/קומבינות באיגוד כי מעולם לא התעסקתי בזה".
"האם הרגשת יחס שונה בגלל שאת אישה ? הרגשת שמתנהלים מולך באותה צורה כמו מול שופט גבר ? האם נתקלת בהערות סקסיסטיות ?"
"בהתחלה קצת זלזלו בי כי אני אישה אבל לא התייחסתי לזה, להפך זה נתן לי כוח להמשיך ולהוכיח לכולם שאני יכולה להצליח, אני מודה שהיו גם הערות סקסיסטיות אבל לא התרגשתי מזה, אנשים חשוכים יש בכל מקום, הגדולה היא להתעלם מהם ולהמשיך הלאה"
"יש לך מטרות מקצועיות שטרם הגשמת ? לדעתך השגת כל מה שיכלת להשיג ? שפטת בליגת העל, בלאומית, בליגת החופים, ובתחרויות בינלאומיות. יש איזה חלום שלא הספקת לממש ?"
"פרצתי לתודעה בגיל יחסית מאוחר כך שאני מרגישה קצת סוג של פספוס. למרות זאת, אני גאה במה שכן השגתי"
"מודל לחיקוי ?"
"האמת שאין לי מישהו ספציפי, לקחתי מכל שופט את היתרונות שלו, מחיים יעקב למשל את השקט, את קור הרוח ואת הבנת המשחק המושלמת, מלירן ליאני את הכושר הגופני העילאי, לכל שופט יש את התכונה החזקה שלו וניסיתי לקחת משהו מכל שופט"
"חלום ילדות ?"
"החלום שלי היה להיות שופטת ואני שמחה שהגשמתי אותו"
"יש לך מסר לדור הצעיר ?"
"כן. אני באמת חושבת שמי שאוהבת את התחום וחולמת להיות שופטת יכולה להגשים את זה. כיום יש הרבה יותר כלים שעוזרים לך להצליח ממה שהיו לי, הקורסים הרבה יותר מקצועיים מפעם, הבנות מקבלות את כל מה שהן צריכות בשביל להצליח, אם זה הדרכות והרצאות והכוונה מקצועית ומנטלית, המסר שלי אליהן הוא כזה – הכל תלוי בכן. מי שאוהבת את התחום ותרצה מספיק ותשקיע ותתמיד – תצליח"
"לסיום, בנימה אישית, אני באמת ובתמים מקווה שיצמחו לנו עוד שופטות כמוך, היה לי לעונג לראיין אותך"
"תודה רבה, שמחתי להתראיין"