שונה לגמרי מהרכב השנה של ה- ESPN ובלי אף אחד משלושת השחקנים הטובים באפריקה, אך עם המון שמות שעוד נשמע עליהם בעתיד ואגדות חיות שייזכרו לאורך שנים רבות ביבשת השחורה ומחוצה לה. קבלו את הרכב הטורניר של אליפות אפריקה בגבון!
שוער: עיסאם אל-חדארי (מצרים)-
ישנם אנשים שכל מילה שתאמר עליהם, לא תצליח לתאר עד כמה הם גדולים. אחד מאותם אנשים הוא שוער נבחרת מצרים, עיסאם אל- חדארי שסוגר שני עשורים של משחק פעיל בזירה הבינלאומית. בגיל 44, כמעט עשור אחרי גיל הפרישה הממוצע לשחקן פעיל, אפשר לומר ששוער הפרעונים ששיחק בכל רחבי מצרים וזכה ב-8 תארים מקומיים, 4 גביעי אלופות אפריקנים ו-4 גביעי אליפות אפריקה לנבחרות הוא אחד השחקנים הגדולים בתולדות הכדורגל האפריקאי. בטורניר הנוכחי שמר הקפטן על שער נקי לאורך כל שלב הבתים ורבע הגמר. בחצי הגמר מול בורקינה פאסו נכבש שערו של אל-חדארי לראשונה בטורניר, אך השוער הוותיק פיצה על כך עם שתי הצלות ענקיות בדו-קרב הפנדלים שהעלו את מצרים לגמר, אותו לצערו אל-חדארי לא הצליח לנצח, אך זה לא מה שיפריע לו מלהיזכר כאחד מגדולי השחקנים האפריקנים בכל הזמנים.
מגן ימני: סטיב יאגו (בורקינה פאסו)-
בורקינה פאסו היא ללא ספק החידה הגדולה ביותר של אליפות אפריקה בשנים האחרונות. הרכבה של הנבחרת עמוס בשחקני ספסל ממיטב הליגות הבכירות באירופה ונטול כמעט משמות גדולים, אך למרות הכל מספקת הנבחרת הופעות יפות מאד בטורנירים האחרונים. אחת הסיבות המרכזיות להצלחה בטורניר האחרון הוא סטיב יאגו, מגנה הימני של טולוז שחסר לה מאד בשבועות האחרונים. יאגו שנולד בצרפת להורים מהגרים, לא זכה לשחק בשני המשחקים הראשונים של שלב הבתים לאחר שפאולו דוארטה העדיף את מאלו וקוליבאלי על פניו. במבחן המציאות, מאלו וקוליבאלי לא סיפקו תצוגות תכלית בלשון המעטה ואילו בשני משחקיו הראשונים של יאגו, בורקינה פאסו לא ספגה. יאגו שחקן נפלא שלא מפחד להתלכלך ולעיתים אף ממלא את תפקידם של הבלמים. בחצי הגמר מול מצרים היה יאגו השחקן שעבד בצורה הכי קשה על הדשא והיחיד שנתן מעצמו את מאת האחוזים לאורך כל 120 הדקות, העבודה הקשה שלו ראויה להערכה ועל כן הוא נבחר להרכב הטורניר.
בלם: מייקל אנגדה (קמרון)-
מייקל אנגדה הוא הרבה יותר מבלם, שחקנה של סלביה פראג הצ'כית הוא מעל לכל ספק המאמן של קמרון על המגרש. אנגדה ששיחק בכל משחקיה של קמרון בטורניר הנוכחי, היה לשחקן החשוב ביותר שלה בשלושה מתוך ששת משחקיה. זה התחיל בשער הניצחון בדקה ה-78 במשחק מול גינאה-ביסאו, משחק שאילולא קמרון הייתה מנצחת היא הייתה עלולה להיות מודחת כבר בשלב הבתים. במשחק מול המארחת גאבון שנעל את הבית ניהל אנגדה את ההגנה ממשבצת הקשר האחורי ועמד במשימתו לאחר 0-0 מוצלח שהעלה את קמרון לרבע הגמר והשאיר את נבחרת גאבון להתמודד עם זעמו של הקהל המקומי. אנגדה הראה שוב את יכולות ההתקפה שלו במשחק חצי הגמר מול גרנט וגאנה לאחר שכבש בקור רוח את שערו של רזאק בדקה ה-72 והעלה את קמרון לגמר. מייקל אנגדה הניף יחד עם נבחרתו את התואר הראשון שלו בקריירה שכל כך מגיע לו.
בלם: ג'ון בוי (גאנה)-
חניכו היציב של אברהם גרנט (לשעבר) היה האקס פקטור של הגנת גאנה. יחד עם רזאק, (שאילולא סיפורו המדהים של אל-חדארי היה נכנס להרכב הטורניר גם הוא) נעל בוי את שערה של נבחרתו בשני המשחקים הראשונים של שלב הבתים מול גאנה ומאלי. לצערם של ה"כוכבים השחורים" שני שחקנים לא יכולים לתקן את כל הטעויות שמבצעת ההגנה, בייחוד כמו שתי הטעויות הפטאליות שהובילו להדחה מול קמרון. לסיכום- בוי היה מעולה, אך לא מספיק כדי לחפות על כל המחדלים בהגנת גאנה.
מגן שמאלי: אמברוז אוניוגו (קמרון)–
"הרוצח השקט" של נבחרת קמרון מגיע מהאגף השמאלי. שחקן ההגנה המוכשר של מונטריאול אימפקט לא החסיר דקת משחק בודדת לאורך הטורניר כולו, עשה את עבודתו נאמנה, לקח חלק בניהול ההתקפה של קבוצתו ולבסוף בא על שכרו כאשר זכה בתואר הראשון שלו בקריירה.
קשר: אנדרה איו (גאנה)-
אחרי עוד טורניר שנגמר בבכי מצד האחים איו, רוב העולם כבר מטיל ספק אם השניים יהיו גדולים כמו אביהם עבדי פלה ויצליחו להביא לגאנה את הגביע הנכסף אחרי שנים רבות. מה שאין שום טיפת ספק לגביו הוא שאנדרה איו הוא המנהיג הבלתי מעורער של "הכוכבים השחורים". קפטן הנבחרת ששיחק בנערותו בנבחרת צרפת עד גיל 18, הביא במו רגליו שניים מתוך שלושת ניצחונותיה של גאנה בטורניר החולף- אחד מול אוגנדה במשחק הראשון של שלב הבתים ואחד נוסף מול הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו בשלב רבע הגמר. התקפת גאנה בטורניר האחרון הייתה חלשה להחריד אך מי שניסה בכל זאת להביא את הנבחרת שוב לשלב חצי הגמר (וגם הצליח) היה קשרה של ווסטהאם האנגלית.
קשר: מוחמד סלאח (מצרים)-
השם החם ביותר באחת המדינות הגדולות ביבשת, נטש את המשבצת הנוחה שלו באגף ימין ועבר (בהוראת המאמן הקטור קופר) לנהל את ההתקפה של נבחרתו. ניסוי הכלים המעניין של קופר התגלה כהצלחה ולאחר התיקו המאופס במשחק הראשון של שלב הבתים מול מאלי, התחיל סלאח להתאקלם בתפקידו החדש- הוא בישל את השער היחיד בניצחון על אוגנדה, כבש את השער היחיד במשחק שנעל את הבית מול גאנה, כבש בתיקו מול בורקינה פאסו שהוביל לפנדלים שהכריעו את המשחק לטובת מצרים ובישל בשנית בגמר לחברו לשעבר למדי פ.צ באזל, מוחמד אלנני, שער שלא הספיק כדי להביא את הגביע לקהיר בפעם השמינית. שני שערים ושני בישולים, זו התפוקה היפה מאד של הסופרסטאר המצרי רגע לפני שהוא חוזר לנסות להביא את אליפות איטליה לרומא אחרי שנים רבות.
קשר התקפי: ג'וניור קבננגה (הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו)-
מי היה מאמין שבזמן שאובאמיינג ומאחרז יחזרו לביתם בבושת פנים לאחר הדחה בשלב הבתים, דווקא שחקנה האלמוני של לוקומוטיב אסטנה הקזחית יפרח ויהיה לשחקן המצטיין של שלב הבתים? ג'וניור קבננגה קשרה ההתקפי של אלופת קזחסטן פתח את הטורניר בסערה עם שער נפלא לרשתו של מוניר המרוקני, הוא המשיך עם שער ובישול בתיקו מול הפייבוריטית השנייה של בית ג', חוף השנהב ולקינוח העלה את הקונגולזים לשלב הבא עם שער שלישי אישי בטורניר בניצחון המוחץ על טוגו, 3:1. סיפור הסינדרלה של קבננגה וקונגו נקטע עם ההפסד ברבע הגמר מול גאנה, אבל מה שבטוח זה שהנבחרת המצוינת הזו בראשות ג'וניור קבננגה הביאה הרבה צבע לאליפות אפריקה.
כנף ימין: כריסטיאן באסוגוג (קמרון)-
שחקן הטורניר של אליפות אפריקה לא הגיע מהליגה הצרפתית או האנגלית אלא משורותיה של אלבורג הדנית. כריסטיאן באסוגוג שמח כפליים דקות לאחר שריקת הסיום במשחק הגמר מול מצרים לאחר שנודע לו כי נבחר על ידי המארגנים לשחקן הטורניר. באסוגוג בן 21 בלבד נתן את כל כולו בשבעת משחקיה של נבחרתו, עבד קשה מאד בכל הקשור להנעת הכדור במרכז המגרש ולסגירת השטחים המתים בהגנה ואף בישל את שער הניצחון על גינאה ביסאו בשלב הבתים וכבש שער בחצי הגמר מול גאנה. כריסטיאן באסוגוג הוא הדוגמא המרכזית לסיבה שצריך לזמן שחקנים צעירים לאליפות אפריקה ולערך המוסף שהם מביאים עימם.
כנף שמאל: פריג'וס נאקולמה (בורקינה פאסו)-
"האשם המרכזי" להדחת המארחת כבר בשלב הבתים הוא שחקן הכנף של נאנט ונציגה השני של בורקינה פאסו בהרכב הטורניר. לאחר משחק רע מאד בפתיחת הטורניר, סופסל נאקולמה במשחק השני מול גאבון. אך פציעה בדקה העשירית של פיטוריפה אילצה את פאולו דוארטה להשיבו להרכב. קצת יותר מ-10 דקות לקחו לנאקולמה למצוא את שערו הראשון בטורניר, נאקולמה בישל את בישולו היחיד בניצחון על גינאה ביסאו ואף הכפיל את סך שעריו בשער הניצחון על טוניסיה בשלב רבע הגמר. מעורבותו בהתקפת בורקינה פאסו הייתה אחת הסיבות הבולטות להופעתה של בורקינה פאסו בחצי הגמר.
חלוץ: וינסנט אבובקאר (קמרון)-
הכוכב הקמרוני היחיד שנטש את קבוצתו במהלך מאבקי האליפות והגביע, ירק הרבה דם כדי לכבוש את שער הניצחון המדהים בגמר אליפות אפריקה. חלוצה של בשיקטאש חשב שכיאה לשחקן במעמדו עליו לפתוח בהרכב בכל משחקי נבחרתו, אך להוגו ברוס היו תכניות אחרות- אבובקאר פתח במשחק אחד בלבד בשלב הבתים. הוגו ברוס ראה באבובקאר כ"קלף מנצח" שיכול להכריע מפגשי נוק-אאוט ואכן החלוץ בן ה-25 גרף לכיסו של ברוס את כל הקופה לאחר שכבש את הפנדל המכריע בניצחון על סנגל, בישל לבאסוגוג את השער השני בניצחון בשלב החצי הגמר על גאנה ולסיום כבש בדקה ה-88 שער סולו נהדר לשערו של אל-חדארי והביא לקמרון את הגביע הנכסף. הכוכב שהתחיל את הטורניר עם סימן שאלה גדול לגבי מקומו בהרכב הפך לאיש השעה של "האריות הבלתי ניתנים להכנעה".