שחקנית הטניס הסרבית אנה איבנוביץ' פרשה ממשחק פעיל. לאורך השנים, היא התאפיינה בעליות ובמורדות, אבל תמיד הייתה התקווה שהיא תגשים את הפוטנציאל. בעידן בו שלטה סרינה וויליאמס ביד רמה בטניס הנשי, היוותה איבנוביץ' משב רוח מרענן, אבל היא לא הייתה היחידה. על הסרבית הראשונה שזוכה בגראנד סלאם בכתבתו של נתיב כפרי
אנה איבנוביץ' פרשה ביום רביעי שעבר מטניס. היא עשתה זאת בצניעות, בוידאו קצר בפייסבוק ששלחה לאוהדיה. "אין דרך קלה לאמר זאת. החלטתי לפרוש מטניס מקצועי", כתבה איבנוביץ' בעמוד הפייסבוק שלה. "אל תהיו עצובים, היו אופטימיים יחד איתי. אני מוסרת לכם את אהבתי, ואת הוקרת התודה הכי גדולה שיש. תודה לכולכם". כמו תמיד, היא עשתה זאת בצורה ישירה, אלגנטית ובפנים שמחות, בחינניות האופיינית לה. הסרבית בת ה-29 הספיקה לזכות ב-15 תארי יחידות בסבב המקצועני, שכוללות את אליפות צרפת הפתוחה, והייתה מדורגת במקום הראשון בעולם. אז מדוע בכל זאת יש תחושה של החמצה?
איבנוביץ' נולדה בסרביה, ב-7 בנובמבר 1987. היא לא גדלה בסביבה שתומכת בשחקנית טניס צעירה שרוצה להפוך למקצוענית, ולמרות שכיום ג'וקוביץ' כבר הפך לשם דבר כשחקן סרבי, סרביה לא הייתה בדיוק מעצמת טניס באותן שנים. היא הלכה על התחום כנגד הסיכויים, במדינה ספוגת קרבות והפגזות, אבל קיבלה השראה מאחיה ששיחק כדורסל וממוניקה סלש, הגיבורה שלה, שבאה גם כן ממדינות יוגוסלביה. בסופו של דבר, הכישרון דיבר והיא פרצה לעולם הטניס כבר ב-2004 עם הצלחה יחסית בטורנירי הנערות.
מהרגע הראשון, אנה הראתה יכולות שהצביעו עליה כטניסאית עם פוטנציאל. בגיל 18, כבר היה לה ברקורד ניצחונות על שחקניות בטופ, כמו קוזצובה, זבונארבה ומורזמו. ב-2005 זכתה בתואר המקצועני הראשון שלה. ב-2006 היא זכתה בגביע רוג'רס אחרי ניצחונות על ילנה יאנקוביץ' ודינארה ספינה, ובגמר גברה על מספר 1 בעולם לשעבר מרטינה הינגיס. היא החלה להראות פוטנציאל להגיע לטופ 5 בעולם. ב-2007 היא ניצחה את קוזנצובה שדורגה רביעית וזכתה בטורניר ברלין. אז נכנסה איבנוביץ' לראשונה לעשירייה הטובה בעולם, ודורגה במקום השמיני.
באליפות צרפת הפתוחה, שחזרה איבנוביץ' את ההישג מ-2005 והגיעה לרבע הגמר. אלא שהפעם לא נעצרה שם. היא ניצחה שוב את קוזנצובה השלישית בעולם ברבע, ובחצי הגמר גברה על השנייה בעולם שראפובה כדי להגיע לראשונה בקריירה לגמר גראנד סלאם. אבל המדורגת ראשונה בעולם ז'סטין הנין, שגם הייתה שחקנית החימר הטובה בסבב, ניצחה אותה בגמר. הכושר הפנטסטי של אנה השיג לה חצי גמר בווימבלדון 2007, וב-2008 את הגמר באוסטרליה ואת הזכייה הראשונה והיחידה שלה בטורניר גראנד סלאם. בחצי גמר הרולאן גארוס היא שיחקה מול עמיתתה הסרבית יאנקוביץ' וניצחה בשלוש מערכות, ובגמר גברה ב-2 מערכות על סאפינה וזכתה בטורניר. כבר אחרי הניצחון בחצי הגמר, עלתה למקום הראשון בעולם ב-9 ביוני 2008, והפכה לסרבית הראשונה והיחידה אי פעם שזוכה בטורניר גראנד סלאם. בכך פרשה אנה איבנוביץ' את הדרך להצלחה של עמיתיה הסרבים, יאנקוביץ' וכמובן נובאק ג'וקוביץ'.
מכאן החל חוסר היציבות בקריירה של בת ה-20. ב-4 השנים הבאות היא סבלה גם מפציעות, אך בעיקר מקושי מנטלי. מאותו גמר באליפות צרפת הפתוחה, היא לא חזרה למעמד רבע הגמר עד לאליפות ארה"ב הפתוחה ב-2012, ולמעשה רק ב-2014 חזרה לרמות הגבוהות ביותר. חילופי מאמנים לא תרמו להצלחה של איבנוביץ', שפשוט לא הייתה קיימת. אבל אם ננסה להסתכל על הדברים ברמת המאקרו, הרי שהעלייה שלה לטופ דווקא ב-2008 לא הייתה מקרית. היא חלה בשיאו של עידן בו שיחקו הרבה שחקניות מוכשרות, וכל פעם אחת אחרת עלתה על הגל. השחקנית הטובה בעולם עד 2008 הייתה ז'סטין הנין, אבל מ-2003 לא היה באמת כוח יחיד דומיננטי בטניס הנשי, עד שהגיעה שוב סרינה כדי להכריז על הגעתו של עידן וויליאמס.
בנוסף, העובדה שסרינה היא אחת השחקניות הגדולות בכל הזמנים, ואחת היציבות בהיסטוריה מאז הקאמבק שלה ב-2008, הקשתה על איבנוביץ' כמו על רבות אחרות. אם מסתכלים על העידנים הקודמים, היו לרוב שתי שחקניות בטופ העולמי שנתנו פייט האחת לשנייה. צמד אחד היה אברט ונבארטילובה, צמד שני היה סלש ושטפי גראף. אחר כך הייתה חוסר יציבות מסוימת בטופ העולמי בטניס הנשים, ויחד עם איבנוביץ' אפשר למנות גם את שראפובה, קים קלייסטרס, ילנה יאנקוביץ', דינארה סאפינה, רדוואנסקה האלפ, קביטובה ואזרנקה בתור שחקניות שניסו לקחת את השליטה העולמית וכשלו במשימה. לכולן היה פוטנציאל, אבל בסופו של דבר אף אחת מהן לא יציבה דיה, לא מספיק חזקה פיזית ולא משחקת טניס ברמה של סרינה וויליאמס. וכשכל כך הרבה שחקניות מוכשרות נמצאות בשטח, קל להתאכזב גם בלי לשאוף למקום הראשון בעולם.
דווקא 2014 הייתה שוב שנה טובה עבור אנה איבנוביץ'. היא חזרה לזכות בתואר בסבב לראשונה מאז 2011, ובסיבוב ה-4 של אליפות אוסטרליה הפתוחה היא הדהימה את סרינה וויליאמס, אז המדורגת מספר 1, ואת העולם כולו כשהדיחה אותה ועשתה זאת בטניס נטו. היא הייתה טובה בהרבה מיריבתה, אולי אף במשחקה הטוב ביותר בקריירה. בשנה זו חזרה לטופ 5, וב-2015 הגיעה שוב לחצי גמר הרולאן גארוס, חצי הגמר האחרון שלה בטורניר גראנד סלאם. עם זאת, מאז שהיא הפסידה באוגוסט השנה והודחה בסיבוב הראשון ב'פלאשינג מדוז', אליפות ארה"ב, היא לא שיחקה טניס. איבנוביץ' לקחה פסק זמן מהסבב כדי לטפל בפציעה בפרק כף היד ולעבור ניתוח בבוהן, פציעה שהטרידה אותה מאז 2015. בשבוע שעבר, כאמור, הודיעה על פרישה מטניס בגיל 29, שהולך והופך להיות גיל מוקדם לפרישה.
"סבלתי הרבה מפציעות בקריירה", הוסיפה איבנוביץ' בהודעה בדף הפייסבוק ב-28 לדצבמבר. "אם אינני יכולה להופיע ברמות הגבוהות, כפי שאני מצפה מעצמי, אז אני מעדיפה לא לשחק כלל. אני אמשיך לתרום מעצמי ולעסוק בעבודה פילנטרופית ביוניסף". בנוסף, הודיעה הסרבית כי תרצה לעסוק בדוגמנות ולנסות את מזלה בעולם העסקים. אבל יש עוד היבט לפרישה היחסית מוקדמת של איבנוביץ', שאולי פחות נראית לעין לאוהדי הטניס. בקיץ שעבר, התחתנה איבנוביץ' עם שחקן הכדורגל הגרמני באסטיאן שוויינשטייגר. השניים, שהיו זוג עוד מ-2014, החליטו לממש את אהבתם. במקביל, הכדורגלן פרש בקיץ האחרון מנבחרת גרמניה, ולאור העובדה שאינו משחק כלל במנצ'סטר יונייטד העונה, המועדון שהגדירו "האחרון בקריירה באירופה", יתכן מאוד שהזוג מתכנן במשותף להתרכז מעתה בחיי המשפחה.
אנה איבנוביץ' היא שחקנית טניס מוכשרת מאוד. יתכן שבמצב עניינים אחר לא הייתה פורשת, אלא מנסה שוב לעשות קאמבק, אולי בעיקר לאור העובדה שכעת סרינה המבוגרת פינתה את הבמה לשחקנית אחרת שתתפוס את מקומה במקום הראשון בעולם. הלוא היא אנג'ליק קרבר. הגרמנייה הראשונה בעולם כיום איננה שחקנית מוכשרת מזו שהייתה איבנוביץ'. לא במובן הטהור של המילה. אין ספק, רוב הכישלונות של הסרבית באו מהיבט מנטלי. היא הייתה יכולה לעשות יותר בקריירה, גם ללא קשר ישיר ליריבות הבלתי אפשרית מול סרינה. אבל עתה היא תתרכז במה שקורה מחוץ לעולם הטניס. נשאר רק לאחל לה בהצלחה, ולהיזכר שוב בהגשות הפנטסטיות, ביד הקדמית הקטלנית ובכישרון המיוחד מלא החן והברק של אלופת הרולאן גארוס 2008 והמדורגת מספר 1 בעולם לשעבר, אנה איבנוביץ'.